Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Maagballon

De maagballon is een ballon die wordt gevuld met een zoutwateroplossing (saline) nadat deze in de maag is ingebracht.

Het plaatsen van een maagballon is geen operatieve ingreep, maar gaat via de mond en de slokdarm. Je krijgt vooraf een licht slaapmiddel toegediend. Wanneer de ballon is ingebracht wordt hij gevuld met water en een blauwe contrastvloeistof tot maximaal 700cc. De zoutwateroplossing die in de ballon zit, is onschadelijk voor het menselijk lichaam. De ballon - die als het ware in de maag drijft - zorgt voor een vol gevoel. Bovendien vertraagt hij het voedseltransport van de slokdarm naar de maag. Dit remt uw eetlust af en zorgt zo voor gewichtsverlies. Het plaatsen van de maagballon duurt ongeveer een half uur.

De maagballon is altijd tijdelijk en mag maximaal een half jaar blijven zitten. Daarna moet de maagballon uitgenomen worden. Het effect van gewichtsverlies is helaas meestal niet blijvend. Zodra de maagballon verwijderd is, is de kans groot dat de patiënt terugvalt in het oude eetpatroon en neemt het gewicht weer toe. De ballon is wel effectief om patiënten die zeer morbide obees zijn, voorafgaand aan hun operatie af te laten vallen onder begeleiding van internist en diëtist.

Uit onderzoek is gebleken dat als na het verwijderen van de maagballon geen ingreep volgt, het merendeel van de patiënten een jaar na het verwijderen van de maagballon weer op hun begin gewicht zitten.

Conclusie is dat een maagballon zorgt voor gewichtsverlies en gebruikt kan worden voorafgaand aan een maagoperatie, onder goede begeleiding van een multidisciplinair team van arts, psycholoog, en diëtiste.

Als op zichzelf staande ingreep kan de maagballon gebruikt worden voor patiënten met een bmi tussen de 30 en 35 maar als na het verwijderen van de maagballon geen definitieve wijziging in de leefgewoonten is ontstaan is gewichtstoename onvermijdelijk.

Wat zijn de bijwerkingen van de maagballon?
Vrijwel alle patiënten worden misselijk na het plaatsen van de maagballon. Dit komt omdat uw lichaam de ballon ervaart als een vreemd voorwerp. De misselijkheid kan een week aanhouden. Obstipatie is ook een mogelijke bijwerking, niet zozeer vanwege de maagballon, maar als gevolg van te weinig drinken na het plaatsen ervan.


Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

6 volgers